Stientje van Veldhoven van D66 brengt een werkbezoek aan Recycling Kombinatie REKO te Rotterdam.

Op maandag 16 oktober jl. heeft, toen nog, tweede kamer lid Stientje van Veldhoven van D66 een werkbezoek gebracht aan Recycling Kombinatie REKO te Rotterdam. Dit bezoek was georganiseerd in samenwerking met de branchevereniging BRBS Recycling.

Na de presentatie van de BRBS, waarin ze werd geïnformeerd over de diverse stakeholders in de afval- en recyclingmarkt en hoe deze de wijze van verwerking van afval kunnen beïnvloeden, heeft REKO een presentatie gegeven. In deze presentatie heeft REKO duidelijk kunnen maken hoe teerhoudend asfalt in de thermische reinigingsinstallatie ontdaan wordt van de hierin aanwezige schadelijke teercomponent en de bij dit proces vrijkomende energie wordt omgezet in elektriciteit. Daarnaast werd uitleg gegeven over de Nederlandse zand- en grindbehoefte voor de bouwindustrie en de hiervoor benodigde import van zand en grind uit het buitenland. Door i.p.v. schoon zand en grind uit bijvoorbeeld Duitsland te importeren kan ook teerhoudend asfalt worden geïmporteerd, wat vervolgens thermisch gereinigd wordt tot schoon zand en grind. Hiermee wordt het storten van teerhoudend asfalt in Duitsland voorkomen en de import van zand en grind voor een vrijwel gelijke hoeveelheid verminderd. Een prachtig praktijkvoorbeeld van circulaire economie en één van de voorbeelden van Nederland als “Circulaire Hotspot”, waardoor Nederland minder afhankelijk wordt van grondstoffen uit het buitenland.

Aansluitend aan de presentaties van de BRBS en REKO is een rondleiding gegeven over het 28 hectare grote bedrijfsterrein van REKO. Tijdens deze rondleiding werd het toenmalige kamerlid van Veldhoven (tegenwoordig de nieuwe Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) overweldigd door het enorme bedrijfsterrein met haar grote volumes. Ze was erg onder de indruk van de diverse in de praktijk functionerende technologieën en de mogelijkheden om uit afval weer nieuwe hoogwaardige grondstoffen te maken.

 

Comments are closed.